Международни стажове за млади адвокати от САК
Home Новини Международни стажове за млади адвокати от САК

Международни стажове за млади адвокати от САК

Уважаеми колеги,

Основен приоритет на международната дейност на Софийския адвокатски съвет е осигуряването на стажове в чужбина за младите адвокати от САК. Този въпрос е бил основен акцент в дискусиите на много международни форуми. За съжаление нито една чуждестранна адвокатска колегия не проявява интерес за осъществяване на стажантска програма съвместно със САК.

По тази причина през миналата година Председателят на колегията адв.Ивайло Данов осъществи директен контакт с ръководствата на „ЕЛСА Интернешенъл“ (Европейската асоциация на студентите юристи) и на националния й представител „ЕЛСА България“. В резултат на проведения конструктивен диалог беше подписано споразумение за сътрудничество между САК и „ЕЛСА България”. Така младите адвокати от колегията могат да участват в международни стажове по програмата STEP на „ЕЛСА България”.

През месец май 2020г., в София трябваше да се състои международен семинар за млади адвокати. Негови съорганизатори бяха САК, „ЕЛСА Интернешенъл“ и „ЕЛСА България“. Поради специфичната епидемиологична обстановка събитието беше отложено и ще се състои през следващата година.

От 20-ти ноември 2020г. стартираха международните стажове по програмата STEP на „ЕЛСА България”. Новите стажове от първия (зимен) цикъл на програмата са обявени на сайта на STEP: https://step.elsa.org.

Срокът за кандидатстване е до 11-ти декември 2020г. Резултатите с одобрените за първия цикъл ще бъдат обявени на 18-ти януари 2021г.

На 23-ти април 2021г. ще бъдат обявени и стажовете за втория цикъл на програмата STEP. Тогава сръкът за кандидатстване ще бъде до 14-ти май 2021г. , а резултатите от втория цикъл ще бъдат обявени на 21-ви юни 2021г.

Младите юристи, които искат да кандидатстват по програмата STEP трябва да отговорят на следните условия:

  • - да са на възраст до 30г.;
  • - да са членове на “ЕЛСА България”;
  • - да владеят посочените в програмата езици;
  • - да отговарят на посочените в програмата legal skills;

(General knowledge означава, че са минали изпита по даден предмет, независимо с каква оценка. Advanced knowledge означава по-задълбочено познаване на материята, например имат статии, проучвания или дори публикации в съответната сфера).

Всяка кантора, държавна институция, НПО или друга организация, която е част от програмата STEP, решава какво ще бъде възнаграждението на одобрения стажант. В някои случаи е предвидена заплата, а в други се поемат разходите за квартира или обществен транспорт и т.н. Тези важни детайли са описани в таблицата със стажове.

В случай че Ви е необходима помощ при намиране на квартира в съответната държава, може да разчитате на екипа на националния представител на ЕЛСА в съответната държава или да се свържете с ресорния вицепрезидент на програмата STEP, които ще ви съдействат.

Младите адвокати от САК могат да кандидатстват и за позиции, които са обявени за Graduate Master.

Необходимите документи за кандидатстване по програмата STEP са CV и мотивационно писмо, които следва да бъдат качени в онлайн платформата. Много е важно преди да бъдат качени в онлайн платформата, кандидатите да ги изпратят на ел.поща: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. за обратна връзка. Платформата ще излезе като кликнете на apply here на сайта на STEP: https://step.elsa.org.

За повече информация моля да се обърнете към г-жа Дафина Чобанова – Вицепрезидент на STEP на тел. +359 878 889 226 или ел.поща: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. .

Софийски адвокатски съвет

Печат PDF

Copyright © sak-sas.bg 2021